• Najpiękniejsze miejsca na Świecie
img

Dania tajskiej kuchni

Kuchnia tajska cieszy się coraz większą popularnością w Europie, chociaż jeśli zapytamy zwykłego przechodnia w czym ta kuchnia się specjalizuje, raczej nie uzyskalibyśmy satysfakcjonującej odpowiedzi. Bo właściwie z czym kojarzy nam się jedzenie Tajów? Kolorowe talerze, wypełnione niezidentyfikowanymi warzywami i owocami, zupy krewetkowe albo aromatycznie przyprawione kaczki. Na jakie potrawy jednak powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Kuchnia lokalna
Wszyscy mówią zawsze: próbuj kuchni lokalnej! Gdziekolwiek jedziesz, zawsze zamawiaj lokalne jedzenie, a jeszcze lepiej będzie jeśli zrobisz to w restauracji, w której nie doszukasz się żadnego turysty. Tylko wtedy będziesz miał pewność, że to, co dostaniesz na swoim talerzu to jedzenie najwyższej klasy oraz takie, które chętnie jedzą tubylcy. 

Azjatyckie przysmaki
A konkretnie - co charakteryzuje tajską kuchnię? Ogólnie można powiedzieć, że kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana ze względu na to, że w każdym regionie gotuje się nieco inaczej, więc dzieli się ją na kuchnię północną, północno-wschodnią, południową i centralną. Jeśli chodzi o dania północne charakteryzują się raczej łagodnym smakiem, delikatnością warzyw, a za główne mięso służy im mięso wieprzowe. Tajowie gotujący na północnym-wschodzie dodają mnóstwo chili i innych bardzo wyrazistych przypraw, natomiast na południu i w centrum królują potrawy przyrządzane na bazie mleka kokosowego i owoców morza.

Za bazę zdecydowanej większości posiłków służy ryż - niezależnie od regionu. Tajowie upodobali sobie w szczególności bardzo aromatyczny i słynący z delikatnosci ryż jaśmionowy. Do ryżu zazwyczaj dodaje się mięsa albo ryby, które obficie przyprawia się lokalnymi ziołami. Nie ma natomiast znaczenia jakich ziół użyjesz - mogą być świeże, suszone albo mielone. Chodzi o to, by wydobyły pożądany zmak potrawy, uwydatniły jej kolor i tym samym mocniej działały na nasze zmysły. Tajowie wyznają również zasadę, że jedzenie potrafi uleczyć nasze ciało i duszę, więc w kuchni stosują filozoię Yin i Yang - czyli odwiecznej harmonii we wszechświecie.

Potrawy, których musisz spróbować będąc w Tajlandii
... albo niekoniecznie w Tajlandii. W końcu żyjemy w takich czasach, kiedy kuchnie z różnych zakątków świata są dostępne niemal pod naszym nosem. Jakich przysmaków tajskiej kuchni musisz spróbować?

Legendarny Pad Thai, czyli smażony makaron
Legedarny, ale tylko wśród turystów, którzy uważają tę potrawę za symbol tajskiej kuchni. Tajowie nie przepadają za tą potrawą i nie jest ona dla nich czymś szczególnie wybitnym. Z czym podaje się ten słynny smażony makaron? Z odrobiną sosu z tamarydowca, sosu rybnego, cukru palmowego i np. krewetkami. Można go zrobić praktycznie ze wszystkim, co znajdzie się w naszym zasięgu. Co przyciąga turystów do tego dania? Być może łatwo w nim zrozumieć na czym polega słynne łączenie smaków wedle chińskiej zasady pięciu smaków, otóż tutaj mamy kolejno: kwaśny tamaryndowiec (czasem w towarzystwie lemonki), słony sos rybny, słodki cukier palmowy i ostry sos chili w jednym garnku. Tego dania można spokojnie próbować na ulicznych straganach, jest bardzo tanie i ogólnodostępne.

Spring Rolls, czyli tajskie sajgonki
Tajskie sajgonki różnią się od sajgonek, które znamy. Chodzi o rodzaj ciasta, które jest wykorzystywane do ich przyrządzania - bardzo mocno zasmażane ciasto naleśnikowe. W środku zawija się cieniutko pokrojone warzywa, a całość macza się w różnego rodzaju sosach, np. śliwkowym albo sojowym. Polecamy jeść tajskie sajgonki do piwa, są naprawdę bardzo smaczne.

Sałatka z papai
Papaja to owoc, który zdobywa uznanie w polskich domach. Warto znać ten przepis na sałatkę z nią w roli głównej. Jakie są jej składniki? Cienko pokrojona papaja, pomidor, marchewka, zielona fasolka oraz sos z limonki, sos rybny i chili. Ostrzegamy, że ta sałatka jest bardzo ostra, więc trzeba przygotować sobie również szklankę wody obok niej. Bardzo często dodaje się do niej również orzeszki ziemne albo małe krewetki. 

Pad Khra Pao Mu Kai Dao
O tej potrawie można powiedzieć, że jest potrawą narodową. To właśnie tę potrawę Tajowie jedzą na obiad. Jakie są jej składniki? Smażona w sosie rybnym wieprzowina z dodatkiem ostryg, chili i tajskiej bazylii. Oczywiście z ryżem. Dodaje się również brązowego cukru i soli. Często zamawia się tę potrawę również z jajkiem sadzonym. Obok takiej kompozycji nikt nie jest w stanie przejść obojętnie. Jeśli martwicie się, że kuchnia tajska będzie dla was za ostra - ta potrawa zdecydowanie nie należy do ostrych odmian, więc można z nią spróbować na początku. 

Tajskie zupy
Polecamy również spróbować tajskich zup zrobionych na bazie mleka kokosowego. Gwarantujemy pyszny smak - na pewno zaadaptujecie te przepisy na własne stoły.

 

Zobacz również