• Najpiękniejsze miejsca na Świecie
img

Miejscowe przysmaki Tajlandii

Patrząc w ogromne menu większości tajskich restauracji nie jeden Europejczyk może poczuć się przytłoczony i zagubiony. Istnieje jednak kilka dań tajskiej kuchni, których bezwzględnie powinieneś spróbować, jeżeli chcesz ją, choć odrobinę poznać. Na wstępie należy zaznaczyć, że niektóre dania są naprawdę pikantne i nie mówimy tu o delikatnym łaskotaniu w język. Warto, zatem prosić o łagodniejszą wersję. W ten sposób w daniu znajdą się dwie ostre papryki zamiast czterech. Pikantność nie powinna cię jednak zbytnio odstraszać, bo bardzo często wyostrza inne smaki. Jakich potraw musisz spróbować w trakcie podróży do Tajlandii?

Tom Yum Goong
Jest to pyszna tajska zupa z krewetkami, jak jako głównym składnikiem. Więc jeśli nie jesteś amatorem owoców morza, przejdź od razu do następnego dania! Dla wszystkich, którzy kochają owoce morza, to świetny początek przygody z tajskim jedzeniem. Zupa jest niezwykle wyrazista, kwaśna i bardzo ostra. Więc jeśli bardzo pikantne smaki nie trafiają w twój gust, nie zapomnij poprosić o “łagodną” wersję.

Pad Thai
To potrawa dla miłośników makaronu w rozmaitych postaciach. Pad Thai to danie bardzo często serwowane wśród potraw ulicznych oraz w lokalnych restauracjach. Pad Thai można zjeść z owocami morza lub kawałkami kurczaka. Istnieje także wegetariańska wersja tej potrawy, z samymi warzywami. Pad Thai nie jest pikantne, jest bardziej słodkie i kwaśne.


Som Tam
To danie łączy wszystkie pięć smaków: kwaśny, gorzki, słony, pikantny i słodki. W wolnym tłumaczeniu nazwa Som Tam oznacza „zieloną papajową sałatkę”. W większości tajlandzkich miast to danie to jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, ulicznych i gastronomicznych. Jest świeże, bardzo łatwe do przygotowania i smakuje wyśmienicie. Istnieje wiele różnych odmian Som Tam, w tym z dodatkiem sfermentowanego sosu rybnego lub solonego konserwowanego jajka.

Geng Kheaw Wan Gai
To rodzaj tajskiego curry i jest to najbardziej pikantne curry, jakie można dostać w Tajlandii. Wszystko za sprawą pasty curry z zielonej papryki. Inne charakterystyczne składniki tego dania to mleczko kokosowe oraz tajlandzki bakłażan. Do tego kurczak, wołowina lub warzywa w wersji wegetariańskiej i mnóstwo innych składników, które tworzą niesamowitą mieszankę, palącą podniebienie. 

Kao Phad
To nic innego, jak słynny, tajski smażony ryż, który jest ulubionym daniem niemal wszystkich mieszkańców i większości turystów. Potrawa zawiera zwykle jakieś mięso: kurczaka, krewetki, kraby lub wołowinę. Wraz z jajkiem, czosnkiem, cebulą i pysznym przyprawami komponuje się w sycący i naprawdę smaczny posiłek, który z łatwością dostaniemy u ulicznych sprzedawców.

Massaman Curry
To kolejna odmiana curry, którą można zjeść w Tajlandii. Co ciekawe, „massaman” nie jest rodzimym słowem tajskim i pochodzi z języka arabskiego. To trochę łagodniejsze curry w porównaniu do zielonych, czerwonych i żółtych curry z Tajlandii. Posiada w swoim składzie suszoną paprykę, więc bądź świadom, że nadal jest pikantną potrawą. Powstaje na bazie bogatych w smaki past z cynamonu, gałki muszkatołowej, kuminu i kilku innych przypraw przywożonych z Bliskiego Wschodu. Massaman Curry można znaleźć w prawie każdej tajskiej restauracji.

Kai Jeow
Jest rodzajem tajskiego omletu, doskonale nadającym się na śniadanie. Najprościej mówiąc to jajko zmieszane z sosem rybnym i chilli, smażone na oleju, podane na szczycie białego ryżu i dodatkiem sosu śliwkowego i sosu chili. Efekt smakowy jest zadziewający. To śniadanie mistrzów.

Tajskie, kulinarne bon ton
Na koniec kilka słów o tym, co wypada, a czego nie wypada robić przy stole w Tajlandii. Bo trzeba wiedzieć, że Tajowie przywiązują ogromną wagę do wyglądu jedzenia oraz do zachowania przy stole. Jeżeli wydaje ci się, że w Tajlandii do jedzenia używa się pałeczek, to jesteś w błędzie. Większość potraw jedzona jest tutaj łyżką i widelcem. Widelec służy jedynie do nagarniania potrawy na łyżkę, którą kieruje się do ust. Jedzenie bezpośrednio widelcem jest tu uważane za nietakt. Niedopuszczalne jest również używanie noża do posiłku. Uważany z broń, nóż w ogóle nie znajduje miejsca przy tajskim stole. Bo któż zasiada do posiłku z bronią? Zresztą nie ma najmniejszej potrzeby używania noża. Wszystkie dania są wystarczająco rozdrobnione. Pałeczki używane są w Tajlandii, ale wyłącznie do jedzenia… zup z makaronem. 

Zobacz również