![]() Tajowie kochają jeść Dlatego Tajlandia wypełniona jest najróżnorodniejszymi zapachami. Jedzenie można kupić dosłownie wszędzie, na ulicznych straganach, barach, w restauracjach, malutkich sklepikach i ogromnych bazarach. Tutaj pojęcie fast food ma zupełnie inne konotacje niż na zachodzie, ponieważ kuchnia tajska oprócz tego, że nie jest zbyt skomplikowana i dostć szybko można przyrządzić pyszne potrawy, uchodzi również za bardzo zdrową i zróżnicowaną. Mówi się nawet, że to jedyna kuchnia na świecie, która łączy w sobie obie te cechy, czyli zdrowie i szybkość przygotowania. Tajowie, tak jak wspomnieliśmy w tytule, kochają jeść, a co za tym idzie - kochają gotować i dzielić się swoimi potrawami z przyjaciółmi, rodziną i nieznajomymi. Gotowanie to dla nich codzienny uświęcony rytuał, podczas którego spędzają czas z najbliższymi ludźmi. Nie ma się co dziwić, bo mieszkańcy Tajlandii są bardzo tradycyjni i dbają o pielęgnowanie swoich zwyczajów. Zasada pięciu smaków Tajowie gotują według chińskiej zasady pięciu smaków. Polega ona na harmonijnym łączeniu pięciu smaków: ostrego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego. Zasada ta związana jest z dużo głębszą filozofią, według której takie harmonijne połączenie oznacza również harmonię we wszechświecie oraz utrzymywanie balansu. Tajowie wierzą również w to, że poprzez jedzenie jesteśmy wstanie uzdrowić nasze ciało i duszę oraz dzięki temu wieść szczęśliwe i spełnione życie. Jak widać, w samej filozofii mieszkańców Tajlandii kryje się pewna tajemnica i połączenie zwykłej fizycznej potrzeby z potrzebą metafizycznych przeżyć. Charakterystyka tajskiej kuchni Podobnie jak we wszystkich azjatyckich krajach, podstawą niemal każdego posiłku jest ryż. W Tajlandii jednak używa się przeróżnych typów ryżu, chociaż najbardziej Tajowie upodobali sobie ryż jaśminowy (ryż khao hawm). Ta odmiana ryżu wyróżnia się bardzo przyjemnym aromatem i delikatnością w smaku. Trzeba pamiętać również o tym, że kuchnia tajska jest zróżnicowana regionalnie, więc nie wszędzie dany gatunek ryżu może być równie popularny. Jakich przypraw używa się najczęściej? Oczywiście w potrawach króluje chili, czosnek i curry. Zwykło się również dodawać bardzo doprawione mleko kokosowe do większości dań. Popularnością cieszą się orzechy, takie jak orzeszki ziemne, arachidowe czy orzechy nerkowca. Do tego jak najwięcej różnych świeżych i cienko pokrojonych warzyw. Jeśli chodzi o mięsa, najczęściej jada się drób, wieprzowinę, ryby i owoce morza - a wszystko przyrządza się w specjalnych patelniach, wokach. Ponoć dzięki smażeniu potraw w wokach wszystkie składniki zachowują soczystość i niepowtarzalny smak. Bogactwo sałatek Tajowie kochają również lekkostrawne sałatki. Istnieje wiele tajskich receptur, według których robi się prawdziwe cuda kulinarne. Sosy, którymi polewa się taką sałatkę nie zawierają tłuszczu - np. sos sojowy, rybny czy zwykły sok z limonki. Można robić sałatki tylko z warzyw, ale bardzo często dodaje się do nich przyprawione mięso wieprzowe albo krewetki. Jeśli będziecie w Tajlandii, koniecznie spróbujcie tamtejszych krewetek, ponieważ ich smak jest naprawdę zniewalający. Często można również zamówić sałatki z makaronem ryżowym, który jest pozbawiony cholesterolu i tłuszczu. Jak widać, gotuje się tutaj naprawdę dietetycznie i trzeba by pochłaniać naprawdę ogromne ilości takiego jedzenia żeby przybrać na wadze. W jaki sposób jeść w Tajlandii? Tajowie zwracają uwagę na to, w jaki sposób należy się zachowywać przy stole. Dlatego na pewno poczują się miło, jeśli przyjeżdżając do ich kraju będziesz szanował te zasady i się do nich stosował. Pamietajmy, że widelec należy trzymać w lewej dłoni, a łyżkę w prawej, natomiast nie zwykło się tutaj używać noży. Dlaczego? Zazwyczaj z pragmatycznego powodu - jedzenie przed przyrządzeniem jest krojone na małe kawałeczki, że po prostu po przygotowaniu nie trzeba w żaden sposób go kroić. Na pewno mile będzie widziane, jeśli do potraw z makaroem użyjecie chińskich pałeczek - Tajowie przyjęli ten zwyczaj od sąsiadów. Dania serwuje się trochę na zasadzie szwedzkiego stołu - na środek stołu lądują wszystkie potrawy, a każdy gość ma przed sobą talerz, na który może nałożyć sobie ile chce i czego chce, według własnego uznania. To całkiem przyjemny sposób, bo można spróbować wszystkiego, a jeśli coś nie będzie komuś smakowało nie ma problemu z tym, że nasz gospodarz odbierze to tak, jakbyśmy nie lubili jego jedzenia. Po prostu zjemy coś innego. |