W tajskich miastach ciężko jest przejść kilka kroków nie spotykając stoiska z żywnością. Tajlandia słynie przecież z doskonałego ulicznego jedzenia. Być może, dlatego Tajowie zamiast rozpoczynać dzień od typowego dla Europejczyka śniadania, czyli płatków zbożowych, jaj czy tostów, sięgają po zupełnie inne dania. Przyjrzyjmy się, zatem bliżej śniadaniom w tajskim stylu.
Śniadanie w drodze
To bardzo popularna opcja, szczególnie w dużych miastach, gdzie mieszkańcy nie mają po prostu czasu na zjedzenie śniadania w domu. Przy ulicznych stoiskach z jedzeniem i w niewielkich restauracjach pełno jest ludzi, którzy wpadają tu dosłownie na chwilę, biorą ze sobą ulubione danie i ruszają w dalszą drogę do pracy czy na uczelnię. Klienci takich miejsc nie muszą długo czekać na zamówione potrawy. Nawet ciepłe posiłki sprzedawane są tutaj właściwie od ręki.
Śniadanie na patyku
Wielu ulicznych sprzedawców podaje swoje potrawy na patyczku do szaszłyków, które ułatwiają konsumpcję jedzącym szybkie śniadanie w drodze do pracy. Krewetka z grilla, kuleczki wieprzowe, marynowane mięso i wiele innych potraw sprzedawanych jest właśnie w takiej formie. Klienci mogą wybierać spośród wielu z nich, a ceny są tak przystępne, że praktycznie każdy może zamówić tyle, na ile ma ochotę. Na ulicznych stoiskach nie brakuje potraw „ na jeden kęs”. Mięso jest zazwyczaj cięte w kawałki, które można na raz włożyć do ust. Bardzo popularną poranną potrawą jest głęboko smażone tofu z sosem orzechowym i sosem chili.
Najbardziej popularne potrawy śniadaniowe
Tajskie potrawy niekoniecznie muszą być spożywane wyłącznie o określonej porze dnia. Niektóre dania je się tu zarówno na kolację, lunch jak i na śniadanie. Do najbardziej popularnych potraw śniadaniowych należy khao kai jeow. Jest to omlet jajeczny na ryżu, który zwykle podawany jest z sosem ze słodkiej papryczki chili, w którym macza się kęsy dania. Ten posiłek zazwyczaj kosztuje poniżej dolara, a jest naprawdę smaczny i sycący. Jok jest kolejnym popularnym daniem spożywanym na śniadanie w Tajlandii. Przypomina owsiankę i zwykle jest przygotowywany z określonym rodzajem mięsa, a czasami z jajkiem lub samym żółtkiem, które wzbogaca go o dodatkowy smak. W domach na śniadanie gotuje się także zupę ryżową na wywarze z mięsa i warzyw.
Słodkie Napoje
Jeżeli chodzi o jedzenie i napoje, Japonia jest jednym z najsłodszych krajów na świecie. Możemy być pewni, że każdy zamówiony posiłek lub napój będzie zawierał, co najmniej łyżkę cukru. Jednym z najbardziej cenionych przysmaków śniadaniowych jest napój bardzo popularny w Tajlandii: tajska herbata mleczna. Jaskrawo pomarańczowy kolor często budzi zdziwienie na twarzach turystów. Wielu z nich sceptycznie podchodzi do skosztowania tego specjału. Ale zazwyczaj, po jego spróbowaniu zupełnie zmieniają zdanie, bo jest naprawdę wyjątkowo pyszny.
Chajen, czyli tajska herbata, jest podawana zarówno na gorąco, jak i na zimno, a czasami z dodatkiem dobrej jakości skondensowanego mleka. Inne popularne napoje śniadaniowe to soki wyciskane ze świeżych owoców. Znajdujemy się przecież w zagłębiu owoców egzotycznych i trudno, by Tajowie nie korzystali z tego bogactwa. Mieszkańcy Tajlandii często piją na śniadanie orzeźwiającą wodę kokosową. Ogromną popularnością cieszy się też kawa. Zimne napoje z reguły sprzedawane są w plastikowych torebkach z lodem.